Semlelängd


Ingredienser:

Längderna:

  • 1 st ägg
  • 50 g jäst, för söta degar
  • 100 g smör
  • 2 ½ dl mjölk
  • 1 dl lätt kesella
  • 1 msk psylliumfrön
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk kardemumma
  • ¾ rårörsocker
  • ½ tsk hjorthornssalt
  • 9-10 dl dinkelmjöl
  • 1 ägg till pensling.

Fyllning:

  • 200 g sötmandel
  • 1 ½ dl mjölk
  • 1 dl rårörsocker
  • Inkråmet från längderna

Garnering:

  • 7- 9 dl vispgrädde
  • 3 tsk florsocker

Gör så här:

Längderna:

  1. Lägg fram ägget så att det är kylskåpskallt.
  2. Smula ner jästen i en degbunke.
  3. Smält smöret, häll i mjölken och kessellan, rör om och låt bli fingervarmt (37 grader).
  4. Häll först lite över jästen och rör tills den lösts upp. Häll på resten och rör om.
  5. Tillsätt kardemumma, salt, psylliumfröna, socker och ägg.
  6. Blanda ut hjorthornssaltet med lite av mjölet och tillsätt i degen.
  7. Tillsätt mjöl efter hand och arbeta degen smidig och blank.
  8. Ställ bunken på en dragfri plats med rumstemperatur, lägg över en bakduk och låt jäsa 30-40 minuter.
  9. Ta upp degen på bakbordet och bearbeta ut alla luftbubblor.
  10. Dela degen i 3 delar och baka ut till avlånga släta bullar, ca 25 cm långa.
  11. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och jäs ca 30 minuter.
  12. Pensla försiktigt med uppvispat ägg.
  13. Grädda plåten i nedre delen av ugnen i 200°C i ca18- 20 minuter.
  14. Låt dem kallna under bakduk på galler.

Fyllningen:

  1. Värm mjölken. Skär av locken och gröp ur inkråmet med en sked.
  2. Häll socker, mandel, inkråm och varm mjölk i en mixer.
  3. Kör till en slät massa.
  4. Vill du ha den lösare, tillsätt lite mer mjölk.
  5. Lägg fyllningen i hålen på bullarna.

Garnering:

  1. Vispa grädden.
  2. Lägg på grädden på bullarna och lägg på locken.
  3. Sikta över florsocker.


Pusha Facebook Skriv ut Skriv ut Tipsa en vän Tipsa en vän