Sockerkaka med rabarber och kardemumma

En somrig sockerkaka med syrlighet av rabarber och smak av kardemumma.

Tid: marinera rabarber ca 2-3 timmar innan+ 15 minuter arbete+ 40 minuter i ugnen
Svårighetsgrad:
enkel
Antal portioner:
ca 8
Laktosfri:
nej

Ingredienser:

Rabarber

  • 3-5 stjälkar rabarber (ska bli 6 dl)
  • 1 ½ tsk kardemumma
  • 3 tsk strösocker

Sockerkakssmet:

  • 100 gram rumsvarmt smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk vaniljpulver
  • 4 dl dinkelmjöl, siktat
  • 1,5 dl mjölk

Gör så här:

  1. Skölj, skala och skär rabarbern i 1 cm breda bitar, lägg rabarbern i en skål.
  2. Blanda i socker och kardemumma rör om.
  3. Låt vila i 2-3 timmar.

Sockerkakssmet:

  1. Starta ugnen på 175°C
  2. Rör ihop smör och socker med en elvisp .
  3. Tillsätt ägget, bakpulver och vaniljen, vispa till en jämn smet.
  4. Blanda i dinkelmjöl och mjölk och rör till en jämn smet.
  5. Häll i rabarberbitarna+ vätskan och rör om med en slev.
  6. Bred ut smeten i en form, jag använde *silikon hjärtformen.
  7. Baka i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter tills kakan fått fin färg och man ser att den släpper kanten.
  8. Låt svalna.

 Servering:

  • Servera med tex vaniljglass eller vispad grädde.

*Köp i vår butik på Ninasmat.se



Pusha Facebook Skriv ut Skriv ut Tipsa en vän Tipsa en vän