- Ninasmat Recept - https://www.ninasmatrecept.se -

Druvan Ris & Bulgur, Ris & Quinoa, Ris & Korn

Druvan lanserar tre helt nya produkter i vår.

Ris & Bulgur, Ris & Quinoa samt Ris & Korn ska kombinera vardagsriset med nya spännande blandningar.

Bulgur gör riset saftigare. Ris & Quinoa är en färgsprakande blandning, medan Ris & Korn är en matigare variant. Alla tre är lika enkla att tillaga som ris och goda till det mesta – kött, fisk eller kyckling.

I dag äter 72 % av Sveriges hushåll ris någon eller flera gånger i veckan . Det visar en undersökning genomförd av YouGov på uppdrag av Dr PersFood i juni 2009. Behovet av variation är stort hos de flesta och med det i åtanke har Druvan utvecklat tre helt nya produkter; Ris & Bulgur, Ris & Quinoa samt Ris & Korn.

Att blanda ris med andra gryner gör maten mer varierad. Att få i sig den näring man behöver från flera olika råvaror är nyttigt i sig, eftersom råvarorna innehåller olika mikronäringsämnen som t ex mineraler. Ju mer varierat man äter, desto större chans att få i sig alla olika beståndsdelar vi behöver.

Produkter kan ses som ett gott alternativ till det traditionella riset eller den populära pastan. De nya risblandningarna är enkla att tillaga och erbjuder en större smakvariation.

Ris & Bulgur
Bulgur gör riset saftigare och kombineras bäst med kött och kyckling. Ris & Bulgur är enkelt att tillaga, ca 20 minuter, precis som ris. 50 % ris och 50 % bulgur

Innehåll:
Långkornigt parboiled ris (50 %), förkokt durumvete (50%).
Näringsvärde 100 g
Energi 1400 kJ/300 kcal
Protein 10 g
Kolhydrater 71 g
Fett 1 g



Ris & Korn

Korn gör riset matigare och kombineras bäst med skaldjur och lamm. Ris & Korn är enkelt att tillaga, ca 20 minuter, precis som ris.

Innehåll:
Långkornigt parboiled ris (50%), förkokt korn (50 %).
Näringsvärde 100 g
Energi 1400 kJ/330 kcal
Protein 7,5 g
Kolhydrater 73 g
Fett 1 g


Ris & Quinoa

Quinoa gör maträtten färgsprakande och kombineras bäst med fisk och kött. Ris & Quinoa är enkelt att tillaga, ca 20 minuter, precis som ris.

Innehåll:
Långkornigt parboiled ris (90%), röd quinoa (10%).
Näringsvärde 100 g
Energi 1450 kJ/340 kcal
Protein 8 g
Kolhydrater 76 g
Fett 1 g

Vi äter ris så sällan så de här nya blandningarna kändes spännande.

Efter att ha provsmakat alla sorterna har vi kommit fram till detta:

Ris & Korn:
Ris & korn smakar mer än ris och kornsmaken är framträdande i blandningen utan att ta över för mycket.

Ris & Quinoa:
Kände ingen smakmässig skillnad på denna risblandning och vanligt ris. Andelen quinoa är liten mot riset.

Ris & bulgur:
Blandningen är saftig och har lite mer tuggmotstånd än vanligt ris.

Kommentar:
De ger som sagt variation i vardagen, klibbar inte ihop och mycket enkelt att tillaga.

Betyg:
3,5/5

Risblandningarna finns i välsorterade livsmedelsbutiker och kostar från 27 kr.

Vi som testat detta är Nina och David