Ädelostkompott med oliver

Ibland hittar man smaker som passar som hand i handske. Här kommer du att känna hur ädelosten hittar smakerna i oliverna.
Ädelostkompott med oliver

Passar utmärkt som tillbehör till grillat men är också ett bra komplement på osttallriken.

Ingredienser:

  • 200 g urkärnade gröna oliver
  • 100 g Kvibille Ädel
  • 0,5 dl finhackad rödlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk hackad gräslök
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • nymalen svartpeppar efter smak

Gör så här:

  1. Dela oliverna och osten.
  2. Blanda alla ingredienserna i en skål som inte är av metall.
  3. Täck kompotten med plastfolie och ställ i kyl över natten så att den hinner marinera.
  4. Servera rumstempererad.

Receptbidrag:
Arla, kokboken ost & vin

Tips:
Det är viktigt att du låter ostkompotten vila över natten så att marineringen får dra och smakerna verkligen hittar varandra.

Vintips:

Fetzer Valley Oaks Chardonnay, nummer 16653, 87 kronor.
Vitt kaliforniskt vin som har söta dofter från tropiska frukter och vanilj som gifter sig med osten.

Lenz Moser Trockenbeerenauslese Trockenbeerenauslese, nummer 12920, 145 kronor.
Här hittar du rejält med sötma. Det ger en helt annan smak på osten än om du tar ett osötat vin.

Saint John, nummer 7827, 127 kronor.
Madeira är en portugisisk specialitet med mycket karakteristisk smak och doft. Passar förträffligt.



Pusha Facebook Skriv ut Skriv ut Tipsa en vän Tipsa en vän