Denna cheesecaken gjorde jag till min svärmor när hon fyllde år, gjorde den dagen innan, så att alla smaker kom fram.
10-12 portioner
Svårighetsgrad: Medel
Laktosfri: Nej
Tid: Arbetstid ca 45 minuter+ tid i ugnen och nedkylning.
Gör den gärna dagen före.
Ingredienser:
Botten:
- 300 g digestivekex
- 150 g smör
Fyllning:
- 600 g philadephiaost orginal
- 2.5 dl kesella, 10 %
- 2 tsk vaniljsocker
- 1.5 dl strösocker
- 4 st ägg
- 1 dl vispgrädde
Till chokladfyllningen:
- 200g mörk choklad med mintsmak
- ½ dl vispgrädde
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader
- Krossa kexen fint i en matberedare
- Smält smöret och blanda med kexsmulorna.
- Tryck ut kexblandningen till en botten i en form med löstagbar kant.
- Förgrädda botten i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter, låt svalna.
- Sänk temperaturen på ugen till 140 grader.
- Vispa philadelphiaost och kesella krämigt i en skål.
- Blanda i strösocker, vaniljsocker, rör i ett ägg i taget och sist grädden.
- Bryt 160 g chokladen i bitar, smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda ner grädden.
- Hacka resten av chokladen grovt.
- Dela upp ostsmeten i 2 skålar och blanda ner den varna chokladen+ den hackade chokladen i den ena smeten.
- Varva smeterna om varandra över botten.
- Grädda i cirka 1 ½ timme tills den stannat helt.
- Låt den svalna.
Lämna ett svar