Rättens viktigaste ingrediens förutom pastan är kikärtorna (ceci på italienska) som ger en god och mjuk smak och används både hela och mixade i soppan ursprung från Rom.
För att komplettera dessa använder man även italienska borlottibönor.
Ingredienser:
- 300 g Barilla Cornetti Integrale (Fullkorn)
- 200 g rimmat sidfläsk eller pancetta
- 1 dl olivolja
- 1 gul lök, hackad
- 400 g borlottibönor på burk
- 800 g kikärtor på burk
- 1,25 liter vatten
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 2 st sardellfiléer
- 2 peperoncini, torkad och smulad – alternativt 2 krm mald torkad cayennepeppar
- 2 kvistar färsk rosmarin
- 3 vitlöksklyftor
- 70 g parmesan
Gör så här:
- Värm olivolja i en kastrull.
- Lägg i den hackade gula löken och lägg i kastrullen.
- Krossa peperoncinin och lägg i kastrullen.
- Hacka ihop vitlök, rosmarin och sidfläsk/pancetta och lägg i kastrullen.
- Smula ner grönsaksbuljongtärningen och rör runt.
- Öppna kikärtsburkarna och häll av spadet, skölj kikärtorna.
- Lägg ner hälften av kikärtorna i kastrullen.
- Rör runt och häll på 2,5 dl vatten.
- Lägg i sardellfiléerna.
- Använd stavmixer och slätmixa innehållet i kastrullen.
- Lägg i resten av kikärtorna (hela) tillsammans med 1 liter vatten och de avrunna och sköljda borlottibönorna.
- Koka upp vatten i en ny kastrull, lägg ner Cornettin och häll av den igen efter 1 minut.
- Lägg ner pastan i soppan och låt koka i 4 minuter.
- Servera soppan i skålar och ringla lite olivolja över.
- Strö över riven parmesan och toppa med färsk rosmarin.
- Servera genast!
Receptbidrag:
Barilla, serveras i Tv4´s program förkväll tisdag 1/12
Lämna ett svar