Ingredienser:
- 40 g jäst
- 7 dl fingervarmt vatten, 37 grader
- 2 tsk salt
- 2 tsk flytande honung
- 4 msk rapsolja
- 1 kg dinkelmjöl, fullkorn
Gör så här:
- Rör ut jästen i vattnet.
- Tillsätt salt, honung, olja och ¾ av mjölet.
- Arbeta degen väl ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand.
- Tillsätt resterande mjöl och arbeta till en smidig deg, den ska vara ganska lös.
- Smörj 2 bakformar (1 ½ liters)
- Fördela degen på bakformarna.
- Låt jäsa i rumstemperatur i ca 1 ½ timma, under handduk.
- Värm ugnen till 220 grader.
- Grädda brödet på nedersta falsen i ca 25 minuter.
- Stjälp brödet ur formen och låt det svalna på galler med bak handduk på.
Jättegott bröd! ”pimpade”med morötter och valnötter vilket resulterade i en väldigt saftig limpa!
Jättegott bröd! ”pimpade”med morötter och valnötter vilket resulterade i en väldigt saftig limpa!