Dinkelpizza

Ingredienser:

Botten:

  • 30 g jäst
  • 3 dl vatten, finger varmt (37 grader)
  • 2 tsk havssalt
  • 2 msk krossade linfrön
  • 1 ½ msk olja.
  • 500 g fullkornsmjöl av dinkel

Tomatsås:

  • 1 burk krossade tomater
  • 8-10 blad basilika, färsk
  • ¼ -1/2 finhackad röd chili (beroende på hur starkt man vill ha det)
  • 1 tsk havssalt

Dessa ingredienser använde vi som fyllning på vår pizza.

  • Mozzarella
  • Pizzaost
  • Salladslök
  • Tonfisk
  • Paprika
  • Kronärtskocka
  • Champinjoner
  • Marinerad, stekt kalkon
  • Lufttorkad skinka
  • Ruccola

Men fördelen med hemmagjord pizza är ju att man kan ta det man tycker om och har hemma.

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke/skål rör ner vattnet så jästen löser sig.
  2. Tillsätt salt, linfrön och olja
  3. Blanda sedan i mjölet och knåda med händerna i hop till en smidig deg.
  4. Låt sedan degen jäsa övertäckt med bakduk i minst 1 timma.
  5. Kavla ut degen fördelad till en stor pizza på en plåt.
  6. Om du vill kan du smörja plåten innan med olivolja, då lossnar pizzan lättare efter gräddningen.

Tomatsåsen:

  1. Mixa alla ingredienser med matberedaren eller en stavmixer.
  2. Sätt ugnen på 250 grader.
  3. Bred på ett lager av den goda tomatsåsen och lägg på valfri fyllning.
  4. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Tips:
För krispiggare botten:

  • När degen väl ligger på plåten, pensla på ett tunt lager olja direkt på. Detta lager bildar ett spärrskikt under tomatsåsen så att pizzabotten blir extra krispig utan att tomatsås mm tränger in.

Två goda pizzatips till:
Vik in mozzarella alt vanlig ost i kanterna på degen. Koka sin egen tomatsås är både lyxigt och smart – det tar sina timmar men är varje varje minut



Pusha Facebook Skriv ut Skriv ut Tipsa en vän Tipsa en vän