Grilloumi grekiska grillosten

 

Grilloumi grekiska grillosten

Världspremiär för den nya grekiska grillosten!

Fontana presenterar nya Grilloumiosten

Nu utökar Fontana ostfamiljen med den nya grekiska grillosten Grilloumi, en helt ny grillost som ger en fantastisk doft av Grekland och den grekiska matkulturen. Grilloumin fungerar utmärkt att grilla eller steka och passar bra till pasta, sallad och potatisgratäng men är också god att äta precis som den är.

Svenskar grillar och steker ost som aldrig förr. Efterfrågan på grillostar fortsätter att öka och för att bredda ostsortimentet och kunna erbjuda fler konsumenter möjligheten att njuta av grillostar lanserar nu Fontana Grilloumiosten.

– Fontana lanserade Halloumiosten för det svenska köket 1984 och sedan dess har intresset och efterfrågan kring grillostar ökat markant. Vi är oerhört stolta över att kunna bredda vårt sortiment för grillostar och att nu kunna erbjuda alla grill- och ostälskare nya Grilloumi. Med dess smak, doft och konsistens kan vi utlova en fantastisk grekisk smakupplevelse, säger Fontanas VD Frixos Papadopoulos.

Fontana har Sveriges bredaste sortiment av grekiska och cypriotiska ostar, vilka håller bästa kvalitet. Den nya grillosten Grilloumi består av hundraprocentigt naturliga produkter och inga färg- eller konserveringsmedel förekommer. Den ko-, får- och getmjölk som finns i osten kommer från det rena och vackra området Grevena i norra Grekland, vilket ger en fantastisk mjölk från djuren som betar i naturen. Ostar produceras i Grekland och på Cypern enligt traditionella och genuina recept. De världsberömda ostarna Feta, Halloumi, Getost, Saganaki och nu det senaste tillskottet Grilloumi ses som en oumbärlig del av en god smakupplevelse. Ostarna är dessutom nyttiga och görs på vegetabiliskt löpe.

Grekisk Grilloumi finns i tre olika varianter och smaker:

Fontanas Grilloumi Original är en stek- och grillost från Grekland. Mjölken till den här osten kommer från frigående kor och getter (90%/10%). Sältan och den krispiga ytan harmoniserar med grillat kött, kyckling och grönsaker, likväl som det är gott i sallader och på smörgåsar.
Ingredienser:

Pastöriserad komjölk(90%) och getmjölk(10%), havssalt, mynta, vegetabiliskt ystenzym.
Näringsvärde per 100 g
Energi: 1315kJ/314 Kcal, Protein: 18g, Kolhydrater: 0,8g, Fett: 24g

Grilloumi Premium är en lite mer exklusiv ost, enbart gjord på får- och getmjölk (50/50), vilket ger osten en rikare smak med mer karaktär. Konsistensen är något fastare än Original Grilloumi.
Ingredienser
:
Pastöriserad fårmjölk (50%) och getmjölk (50%), havssalt, mynta, vegetabiliskt ystenzym.
Näringsvärde per 100 g
Energi: 1250 kJ/299 Kcal, Protein: 17 g, Kolhydrater: 0,7 g, Fett: 24 g.

Grilloumi Ekologisk består av ko-, får- och getmjölk (70/15/15), som kommer från djur vars föda enbart består av ekologiskt odlade alternativ. Djuren behandlas extra varsamt och enligt traditionella metoder som inte tär på områdets sköra natur. Smakmässigt har den något mer karaktär än originalet.
Ingredienser:

Pastöriserad komjölk* (70%), fårmjölk* (15%) och getmjölk* (15%), havssalt, mynta, vegeta¬biliskt ystenzym. *=KRAV-godkända ingredienser.
Näringsvärde per 100 g
Energi: 1301 kJ/311 Kcal, Protein: 19 g, Kolhydrater: 0,8 g, Fett: 24 g

Grilloumiosten finns i de flesta matbutiker och kostar cirka 29 kronor. Läs mer på fontana.se

Våra recept lagat med Grilloumi:

Ninasmat smakjägare testar:

Grilloumi Original (200g och 400g). En klassisk grekisk grillost med mild, fyllig smak och lätt sälta. Konsistensen bjuder på lätt tuggmotstånd. En perfekt allround ost.
Vi tycker:

Gott tuggmotstånd. Känner en tydlig sälta.
Betyg:

4,5/5

Grilloumi Premium En lite lyxigare Grilloumi gjord på hälften får- och hälften getmjölk vilket ger en rikare smak med mer karaktär. Har en något fastare konsistens än Grilloumi Original.
Vi tycker:

Gott tuggmotstånd hårdare i konsistensen. Väldigt smakrik. Lagom sälta.
Bladning av får & getmjölk ger en bra perfekt smakupplevelse.
Betyg:

5/5

Grilloumi Ekologisk KRAV-märkt grillost med jämn smak och konsistens. Mjölken består av ko-, får- och getmjölk (70/15/15) och kommer från ekologiska gårdar som bygger på traditionella metoder som inte tär på områdets natur. Fontanas Grilloumi Ekologisk har en något mer karaktär än originalet.
Vi tycker:

Hårdast tuggmostånt och konsistens. Lagom sälta.
Betyg:

4,5/5

Kommentar:
Alla 3 förtjänar en första plats. Men vi kan bara ha 1. Alla funkar perfekt i sallader och som tillbehör måltider. Även tilltugg eller förrätter. Här får smaken avgöra om man vill ha lite mer eller mindre sälta.

Vår favorit är premium. Grilloumi har blivit vår favorit till maten.

Testat av Ninasmat Nina & DavidPusha Facebook Skriv ut Skriv ut Tipsa en vän Tipsa en vän