Att koka ägg:
Ca tider om äggen läggs ner i kokande vatten.
Koktiden varierar beroende på äggens storlek:
- Löskokt 3-5 min
- Mjukkokt 6-7 min
- Hårdkokt 9-10 min
Att steka ägg:
Stek äggen på svag värme tills det ser ut som du vill ha det.
Förlorat ägg – pocherat:
Koka upp vatten med lite salt och lite ättika i (1 tsk/liter), knäck ägget och häll det försiktigt ner i vattnet.
Scrambled Eggs:
Rör ihop ett par ägg med ett par matskedar mjölk eller grädde i en stekpanna eller kastrull.
Värm under omröring tills det stelnar men fortfarande är krämigt.
Nytt på hemsidan: Ännu en del i vår mini artikel serie om mat http://www.ninasmat.se/recept/hur-man-tillagar-agg/
Den här kommentaren var postat ursprungligen på Twitter
RT @ninasmat: Nytt på hemsidan: Ännu en del i vår mini artikel serie om mat http://www.ninasmat.se/recept/hur-man-tillagar-agg/
Den här kommentaren var postat ursprungligen på Twitter
Ovanstående koktider för ägg är för när man lägger dom i kallt vatten, för kokande vatten är det 12 min för hårdkokta ägg, tänk dock på att inte lägga ägg direkt från kylskåpet i kokande vatten då spricker dom, brukar lägga mina i varmt kranvatten en stund medan jag kokar upp vatten i vattenkokaren. Servera till typ spenatsoppa och prinskorv.
Perfekt omelett:
3 ägg, salt, peppar, hackad persilja i skål vispas med ballongvisp, häll i riktigt varm stekpanna med lite rapsolja, låt stå i 4 sek, rör runt frenetiskt med gaffel i ca 20 sek, tryck upp omeletten mot sidan riv över lite ost, vänd stekpanna över tallrik, servera med krutonger,bacon, tomat och isbergsallad.
Här är hur Julia Child gör det:
http://video.pbs.org/video/1167165458
Ett annat favorit äggrecept
Egg in the basket:
Skiva vit bröd, gör ett 4 cm brett hål i mitten, lägg i varm stekpanna med olja, knäck i ett ägg i hålet, stek ca: 80 sek på varje sida, salta och peppra, servera med bacon, champinjoner, tomat och isbergssallad.