Hur skiljer man på de olika matfetterna ?

Men vi behöver fett för att må bra. Men vilka?

Mättat, enkelomättat, fleromättat, vegetabiliskt, härdat, animaliskt.

Mättade fetter bör vi undvika för kärlens skull.  Vi bör till och med äta lite mer än vi gör – av rätt fett.

Det fungerar som bränsle för kroppen.
Det håller också ner det onda kolesterolet, som täpper till kärlen och bäddar för olika sjukdomar.

Satsa alltså på enkel- och fleromättade fetter och håll igen på de mättade.
En enkel tumregel är att rätt fett flyter, medan fel fett är fast.

Men även rätt fett är, just det, fett!
För mycket av det goda är förstås inte bra för vikten och hälsan.
Här är en liten hjälp.

Bra fetter

Rapsolja:
Enkelomättad.  Liknar smör i smaken i kallpressad form, annars neutral.  Används vid stekning och fritering, god också i dressingar.

Olivolja:
Enkelomättad.  Doftar oliver i kallpressad form, annars neutral.  Används vid stekning och bakning, som krydda och i dressingar.

Jordnötsolja:
Enkelomättad.  Smakar jordnötter i kallpressad form.  Annars mildare. Används vid stekning, bakning och i dressingar.

Flytande margarin:
Enkelomättat.  Används vid all sorts matlagning och bakning.

Solrosolja:
Fleromättad.  Rik på vitaminer, särskilt vitamin E.  Kallpressad smakar den solrosfrön, annars neutral.  God som dressing och bra till bakning.

Majsolja:
Fleromättad.  Neutral i smaken.  Används mest till dressingar och i bakning.

Sojaolja:
Fleromättad.  Oftast neutral smak och används då gärna till wokade rätter.  Olja med fisksmak är perfekt för asiatisk matlagning.  Används till stekning, bakning och dressingar.

Vetegroddolja:
Fleromättad.  Kallpressad smakar den vete, annars neutral.  Rik på E-vitamin.  Den kallpressade är särskilt god i vegetarisk mat.  Används till dressingar och bakning.

Valnötsolja:
Fleromättad.  Smakar valnöt. God i dressingar och efterrätter.

Det finns flera livsmedel som innehåller bra fettkällor, t.ex. oliver och avocado, nötter och frön.
Fisk och skaldjur ska du gärna äta 2-3 gånger i veckan för att få i dig de viktiga Omega 3-fetterna.

De bästa oljorna för matlagning och stekning är rapsolja eller olivolja.
Stek alltid på låg temperatur eftersom oljorna lätt annars förstörs.
Det bästa är att tillaga med kokning eller ugnsbakning och sedan tillföra oljor som smaksättning efteråt.

Andra fina oljor är sesamolja, linfröolja, valnötsolja och hasselnötsolja, men dessa är så känsliga att de inte får upphettas.
Även om de nämnda oljorna är nyttiga får du inte glömma att de är mycket energirika.
Det betyder att du maximalt ska ta en matsked olja per person när du gör dressing, soppa eller liknande.

Mindre bra fetter

Animaliskt fett:
Mättat.  Finns i mjölk, smör, grädde, ost och feta köttprodukter som charkvaror och rött kött (gäller ej vilt).
Satsa på lightprodukter utan smaktillsatser, som lätt- eller minimjölk, lättfil, lättyoghurt, mager ost och så vidare.

Palmkärnsolja:
Mättad.  Neutral smak.  Kallas kokosfett i fast form och används vid fritering och stekning.

Härdat fett eller transfettsyror:
Från början nyttiga vegetabiliska oljor eller fiskoljor, som härdats kemiskt för att bli hårda.
Används exempelvis vid tillverkning av bagerifetter och i snabbmat som pajer, pommes frites, donuts och kex.
Extremt onyttiga.  Läs på förpackningarna.

Fast margarin som Milda är vegetabiliskt, men innehåller både mättat (ca 33 procent) och omättat fett (ca 42 procent).
Används till all sorts matlagning och bakning.



Pusha Facebook Skriv ut Skriv ut Tipsa en vän Tipsa en vän