Jämförelse av de tre största matoljorna

Oliver, avokado och raps: en jämförelse av de tre största matoljorna

1. Kvalitet

Kvalitet är av största vikt. Olja som inte är extrajungfruolja och kallpressad har få kulinariska eller näringsmässiga fördelar, och kan därmed ge negativa resultat vid en jämförelse.

För att få kalla sig kvalitetsolja skall oljorna erhålla både kulinariska fördelar och hälsofördelar.


Detta innebär:

¤ Mörka glasflaskor för att stänga ute ljus och syre. Ljusa glasflaskor kan göra oljorna härskna även på stormarknadens hyllor. Köp aldrig oljor i plastförpackning (PET); dessa läcker syre. Härsken olja är dåligt för hälsan.

¤ Extrajungfruolja och kallpressade oljor är naturliga produkter producerade i låg värme för att bevara oljans hälsosamma effekter, utan tillsatser.

¤ Raffinerade oljor är blekta och deodoriserade, med tillämpning av värme. Detta ger en tydlig smaklös olja som lämnar en fet smak på lagad mat.

¤ Det är bättre att ha en kvalitetsolja och använda mindre av den än en billig raffinerad olja som har lågt näringsvärde, och som i värsta fall har negativa konsekvenser för hälsan.

Trots att etiketten kan säga att oljan är extrajungfru kallpressad, så är tyvärr inte alla oljor sanningsenligt märkta. I Australien och Nya Zeeland har forskning visat att många olivoljor märkta som extrajungfruolja blandas med raffinerade oljor. Oljor som inte är olivolja är också felmärkta och uppfyller därför inte de kvalitetskrav som extrajungfruolja ställer. Se till att du köper en kvalitetsprodukt, vanligtvis kommer denna att vara dyrare än andra märken och förvaras i mörka glasflaskor.

2. Smak/arom

Det är nödvändigt att kunna förstå de kulinariska användningsområdena för de olika kvalitetsoljorna. Varje olja har sin unika smakprofil som bestämmer dess plats i köket.

Extrajungfru olivolja

Extrajungfruolja, tillverkat av fruktköttet från olivfrukt, har en unik smak. I tusentals år har det varit en värdefull näringskälla.

Den används för både varm och kall mat som kräver särskilda smakvariationer. Vid bedömning av olika sorters olivolja beskrivs smakerna lika målande som vid vinprovningar. Omdömena sträcker sig från fruktiga och
fylliga smaktoner till en balanserad och mjuk smak.

Olivoljans kvalitet beror i hög grad på olivträdets sort; det finns mer än 300 olika sorter.

Andra kvalitetsbestämmande faktorer är jordmån, klimat, mognadsgrad vid skörden, kvalitet på rensningen av de nyskördade oliverna o s v. Om frukten skadas under skörd och transport börjar den lätt jäsa, varvid syrahalten ökar och därmed kvaliteten försämras.

Värm aldrig extrajungfru olivolja över 185° C; den försämras av för hög värmen.

Extrajungfru kallpressad avokadoolja

Extrajungfru kallpressad avokadoolja tillverkas av fruktköttet från avokadon, som är en frukt. Processen utvecklades av Olivado i Nya Zeeland år 2000. Kärnan och skalet tas bort från avokadon, och en låg värmeprocess används för att försiktigt ta bort cirka 80% av oljan från fruktköttet, (skalet, kärnorna och avloppsvatten återanvänds som gödningsmedel, och fruktköttet används som näringsrik boskapsmat).

Extrajungfru kallpressad avokadoolja har en rik och mjuk smak av avokado.

Avokadoolja har samma användningsområden som andra matoljor samtidigt som den framhäver råvarornas naturliga smaker. Extrajungfruolja kallpressad avokadoolja tål en upphettning på 255° C. Dess höga stekpunkt gör att den är idealiskt när man till exempel steker/grillar kött eller wokar grönsaker. Avokadoolja täcker lätt ingrediensen och bryts inte ned av värme, så man använder en mycket mindre mängd än andra oljor. Kvaliteten varierar mellan olika avokadooljor beroende på avokadons kvalitet och på hur man tillvaratar avokadons alla hälsofördelar genom hela tillverkningsprocessen, från skörd till packning och distribution. Vart avokadon odlas har också betydelse.

Kallpressad rapsolja

Kallpressad rapsolja är en matolja framställd genom pressning av rapsfrön som tillhör kålfamiljen. Det var kanadensiska grödforskare på 1970?talet som skapade en ätlig olja från raps, känd som Canola i Nordamerika. Rapsolja är billigare att tillverka än de andra två oljorna, eftersom kallpressning av fröoljor är en betydligt mindre kostsam process än kallpressning av fruktoljor, som olivolja och avokado. Kallpressad rapsolja har en något robustare karaktär än både olivolja eller avokado. De mest kända smakerna när det gäller kallpressad rapsolja är nötig, blommig och neutral. Oljan kan också användas vid hög värme.

Liksom för olivolja och avokadoolja finns det många yttre faktorer och moment i produktionsledet som påverkar vilken smak den kallpressade rapsoljan slutligen får. Frösort, klimat, odlingsplats, växtsäsong och pressningsmetod är några av de variabler som avgör rapsoljans smak och kvalitet.

3. Hälso och näringsprofiler

Precis som kvalitetsoljor har olika kulinariska och skilda smakprofiler har dem också olika halso?och näringsmässiga profiler. Så det är bra att ha alla tre i skafferiet. Såvida dessa inte är extrajungfruolja och kallpressade oljor kommer de halso? och näringsmässiga fördelar inte finnas. Raffinerad oliv?, avokado?, eller rapsolja kan inte ge samma gynnsamma näringsmässiga effekter.

Extrajungfru olivolja:

Extrajungfru olivolja är rik på polyfenoler som inte finns i de två andra oljorna. Dessa är kända för att hjälpa hjart? och kärlproblem. Den innehåller fettsyrorna Omega 6 och Omega 9. Olivolja har cirka 85 % omättade och enkelomättade eller hälsosamma fetter.

Extrajungfru avokadoolja

Extrajungfru avokadoolja är rik på växtsteroler som beta sitosterol som bidrar till att sänka kolesterolet. Till skillnad från olivolja har avokadooljan stora mängder av vitamin E, som levererar 20 % av det rekommenderade dagliga intaget, och lutein som skyddar mot macular degeneration och blindhet. Avokadoolja har 50 % mer av vitamin E änrapsolja. Avokadooljan innehåller fettsyrorna Omega 6 och Omega 9. Oljan har 89 %omättade och enkelomättade eller hälsosamma fetter.

Kallpressad rapsolja

Kallpressad rapsolja innehåller, till skillnad från de två andra oljorna, stora mängder Omega 3. Oljan innehåller även en mindre mängd mättat fett än olivolja. Rapsoljan innehåller, men är inte en betydelsefull källa till vitamin E (enligt definitionen i EUförordningar). Rapsoljan har cirka 92 % omättade och enkelomättade eller hälsosamma fetter.



Pusha Facebook Skriv ut Skriv ut Tipsa en vän Tipsa en vän