Ingredienser:
- 50 g jäst för söta degar
- 175 g smör
- 5 dl mjölk 3%
- 2 tsk kardemumma
- 1/2 tsk salt
- 1 dl socker
- 800 g (12 1/2 dl) dinkelmjöl
Fyllning:
- 300 smör
- 3 dl hackad syltad ingefära
- 1 1/2 dl socker
- 3 msk kanel
Pensling och dekoration:
- 1 ägg
- pärlsocker
Gör så här:
- Smält smöret, blanda med mjölk och låt det bli fingervarmt
- Smula jästen i en bunke.
- Rör ut jästen i mjölkblandningen.
- Väg upp mjölet.
- Har du ingen våg så mät upp (degen ska vara kletig)
- Tillsätt socker, kardemumma, salt och mjöl (spara lite till utbakningen).
- Arbeta ihop och gärna länge minst 5 min i maskin eller 10 min för hand, till en smidig deg. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk ungefär 30 min.
- Under tiden degen jäser, förbered fyllningen, ta fram smöret, socker, kanel och hacka den syltade ingefäran.
- Knåda degen på mjölat bakbord.
- Dela den i tre delar.
- Kavla ut varje del till en fyrkant på mjölat bakbord.
- Bred ut smöret på den utkavlade degplattorna.
- Strö över kanel, socker och ingefära.
- Rulla ihop, skär varje rulle i 12 skivor och lägg i bullformar eller på bakplåtspapper.
- Låt jäsa under bakduk i 40 min.
- Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
- Grädda i 250 grader i 5-10 minuter i nedre delen av ugnen.
- Låt svalna på galler.