Ingredienser:
- 50 g jäst (för söta degar)
- 175 g smör
- 5 dl mjölk 3%
- 2 tsk kardemumma
- 1 dl socker
- 1/2 tsk salt
- 800 g (12 1/2 dl) dinkelmjöl
Fyllning:
- 300 g mandelmassa
- 125 g smör, rumsvarmt
- 1 dl hackad sötmandel
- 4 dl hackade pistaschnötter
- 6 tsk kanel
Pensling och dekorera
- 1 ägg
- pärlsocker
Gör så här:
- Smält smöret, blanda med mjölk och låt det bli fingervarmt.
- Smula jästen i en skål.
- Rör ut jästen i mjölkblandningen.
- Väg upp mjölet.
- Har du ingen våg så mät upp (degen ska vara kletig)
- Tillsätt socker, salt, kardemumma och mjöl (spara lite till utbakningen).
- Arbeta degen länge, minst 5 min i maskin eller 10 min för hand, till en smidig deg.
- Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk ungefär 30 min.
- Riv mandelmassan och blanda med smöret, tillsätt dom hackade pistaschnötterna och mandlarna och kanel, rör ihop till en jämn röra.
- Knåda degen på mjölat bakbord.
- Dela den i tre delar.
- Kavla ut varje del till en fyrkant på mjölat bakbord.
- Bred på fyllningen.
- Rulla ihop.
- Skär varje rulle i 12 skivor och lägg i bullformar eller på bakplåtspapper.
- Låt jäsa under bakduk i 40 min.
- Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
- Grädda i 250 grader i 5-10 minuter i nedre delen av ugnen.
- Låt svalna på galler.