Ingredienser:
- 7 dl + 3,5 dl vatten
- 7 + 7 dl rågmjöl
- 1 msk salt
- 1 msk stött kummin
- 2 dl mörk sirap
- 50 g jäst
- 1 liter rågsikt
- Ca 7 dl vetemjöl
Gör så här:
Första dagen:
- Ta en stor bunke.
- Mät upp 7 dl rågmjöl i bunken.
- Koka upp 7 dl vatten och häll det över rågmjölet.
- Tillsätt salt och kummin.
- Blanda väl, täck över med t ex gladpack och låt stå i rumstemperatur till nästa morgon.
Dagen därpå:
- Rör ut jästen i fingervarmt vatten i en skål.
- Blanda ner jäst blandningen och 7 dl rågmjöl i degen och arbeta ihop den.
- Det blir en ganska lös deg.
- Låt den stå i 4 timmar på dragfritt ställe.
- Den kommer nu att jäsa mycket.
Efter 4 timmar:
- Sätt ugnen på 175-180°.
- Tillsätt sirap, 1 liter rågsikt och ca 7 dl vetemjöl.
- Arbeta degen kraftigt.
- Låt den sedan stå och jäsa i 30 minuter.
- Ta upp degen och arbeta den på mjölat bakbord.
- Dela den i tre delar, forma till limpor och lägg dem i smorda formar.
- Låt jäsa ytterligare 20-30 minuter.
- Lägg en smord plåt över formarna vid gräddningen så att bröden ej höjer sig.
- Det får då en tät struktur och fyrkantig form, som är typisk för kavring.
- Grädda i 45-50 minuter.
- Ta ut bröden ur ugnen och pensla dem med kallt vatten.
- Linda in dem i bak handukar och låt dem kallna på galler.
* Du skall sätta en del av degen ena dagen. Dagen därpå sätter du resten av degen, låter jäsa och grädda.
Har aldrig bakat kavring förut men nu ska jag försöka för att det är svårt att få tag i riktigt bra struktur och känsla på kavring numera i handeln. Byter dock kummin mot liten gnutta pomerans i första försöket. Håller tummarna för premiären.
Allt gott.
Lucky-Lucee
Hej, Skriv gärna hur det blev.
Har aldrig bakat kavring förut men nu ska jag försöka för att det är svårt att få tag i riktigt bra struktur och känsla på kavring numera i handeln. Byter dock kummin mot liten gnutta pomerans i första försöket. Håller tummarna för premiären.
Allt gott.
Lucky-Lucee
Hej, Skriv gärna hur det blev.