Dessa lakritskolor är helt fantastiskt goda. Perfekt julgodis eller till andra festliga tillfällen.
Tid: 1 ½-2 timmar
Svårighetsgrad: medel
Antal portioner: ca 50
Laktosfri: nej
Ingredienser:
- 3 dl vispgrädde
- 50 g smör
- 3 dl strösocker
- 1.5 dl ljus sirap
- 1 msk vaniljsocker
- 1 msk lakritspulver
- 2 msk lakritssirap
Gör så här:
- Använd en vid kastrull som rymmer minst 3 liter och har en tjock botten.
- Blanda alla ingredienser i kastrullen.
- Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka ganska kraftigt utan lock och tills termometern visar 120 grader eller tills smeten klarar “kulprovet”.
- Det tar ca 15-20 minuter i en vid gryta.
- Rör om då och då, men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig.
- Vi gjorde den i två olika sorter formar, en där det blev en fyrkantig silikonform och en som blir små halvklot rund silikonform.
- Har du inte silikonformar så kan du använda bakplåtspapper i en form.
- Ta en liten form, ca 16×20 cm och klä den med bakplåtspapper och smörj den med lite smör. Häll smeten på i den smorda formen och ställ kolan kallt att stelna, skär fyrkantiga bitar med en vass kniv.
Lämna ett svar