Lasagne från Sardinien
Klassisk lasagne görs i vanliga fall med parmesanost men till den här rätten används en tomatsås med Pecorinoost som ger pastarätten en fin sälta.
Ingredienser
Lasagne:
- 400 g Barilla lasagneplattor
- 400 g Barilla Pecorinosås
- 70 g riven Pecorino
- 1 sats Ragù Tradizionale eller 400 g Barilla Bolognese
Ragù Tradizionale (stor sats):
- 2 morötter, skalade
- 75 g rotselleri
- 1 stor gul lök, hackad
- 2 dl olivolja
- 400 g nötfärs
- 100 g fläskfärs
- 200 g tomatpuré
- 3 dl kycklingbuljong (vatten och buljongtärning)
- 1 msk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 1 dl rödvin alt. vatten
- 200 g körsbärstomater
Béchamelsås:
- 6 dl mjölk
- 100 g smör
- 2 msk vetemjöl
- 1 krm muskotnöt, riven
- 1 krm salt
- 1 krm peppar
Gör så här:
Ragù Tradizionale:
- Dela morötterna på längden så det blir två stora bitar av varje morot.
- Skala och skär sedan rotsellerin i några stora bitar.
- Morötterna och rotsellerin ska plockas bort senare, och det är därför viktigt att de behåller en viss storlek.
- Täck botten på en kastrull med olivolja och hetta upp kastrullen till medelvärme.
- Fräs den hackade gula löken, lägg i morötterna och rotsellerin.
- Lägg i all färs i kastrullen.
- När färsen är genomstekt, lägg i tomatpuré och kycklingbuljong.
- Salta, peppra och häll i rödvin (alternativt vatten).
- Rör runt, låt sjuda på låg värme i 30-60 minuter.
- Lyft ur moroten och rotsellerin.
- Dela körsbärstomaterna på hälften, lägg ner dessa i såsen.
- Värm upp dem snabbt, cirka 1 minut.
Béchamelsås:
- Smält smöret, vispa ner mjölet.
- Tillsätt salt, peppar och muskot.
- Häll på mjölken i omgångar tills den får en önskad konsistens, rör hela tiden så att det inte klumpar sig eller fastnar i botten.
- Ställ åt sidan.
Lasagne:
- Smörj formen med smör. Lägg lite Barilla Pecorinosås i botten av formen.
- Lägg på lasagneplattor och varva med Pecorinosås, köttfärssås och lasagneplattor.
- Avsluta med ett lager Pecorinosås och strö därefter över riven Pecorinoost.
- Ställ in i ugn på 200 grader i cirka 25 minuter.
Tips:
- Om man vill prova att tillaga lasagnen i portionsformar kan man förkoka lasagneplattorna ett par minuter i saltat vatten. Ta upp plattorna och kyl ner dem hastigt i kallt vatten. Dela sedan plattorna i önskad storlek. Minska mjölken i béchamelsåsen till 3 dl. Bygg lasagnen som vanligt och gratinera den i cirka 15 minuter på 250 grader grillvärme.
- Har man ont om tid går det utmärkt att byta ut denna mot 400 g Barilla Bolognese.
Receptbidrag:
- Barilla
Nytt på sidan:: Lasagna alla Sarda #recept
Den här kommentaren var postat ursprungligen på Twitter