Mjuk pepparkaka


Ingredienser:

  • 100 gram smör
  • 2,5 dl rårörsocker
  • 2 ägg
  • 1 dl gräddfil
  • 0, 75 dl lingonsylt
  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 2 tsk mals kanel
  • 2 tsk mald kardemumma
  • 1 tsk mald kryddnejlika
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 tsk bikarbonat

Topping:

  • 1 dl Florsocker
  • 1 tsk kanel
  • lite vatten

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Matfettet bör vara rumsvarmt.
  3. Smöra och ströbröa en brödform (1,5l) ( vi använde en sillicon form, då behövs detta ej).
  4. Rör ihop matfett med socker i en bunke.
  5. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
  6. Rör ner gräddfil och lingonsylt.
  7. Blanda mjöl, kryddor och bikarbonat i en bunke.
  8. Tillsätt mjölblandningen i den andra bunken och rör ut till jämn smet.
  9. Häll smeten i kakformen.
  10. Sätt in nertill i ugnen i 50-60 minuter.
  11. Om kakan blir för mörk, täck med folie.
  12. Stick ner en trästicka i smeten, dra ut och känn efter att stickan är torr då är den klar.
  13. Låt vila o svalna

Topping:

  1. Häll upp lite florsocker och kanel och tillsätt några droppar vatten till en trögflytande vätska.
  2. Häll detta i en spritspåse o spritsa ett trevligt mönster.


Pusha Facebook Skriv ut Skriv ut Tipsa en vän Tipsa en vän