- 100 gram smör
- 2,5 dl rårörsocker
- 2 ägg
- 1 dl gräddfil
- 0, 75 dl lingonsylt
- 3 dl siktat dinkelmjöl
- 2 tsk mals kanel
- 2 tsk mald kardemumma
- 1 tsk mald kryddnejlika
- 1 tsk mald ingefära
- 1 tsk bikarbonat
Topping:
- 1 dl Florsocker
- 1 tsk kanel
- lite vatten
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°C.
- Matfettet bör vara rumsvarmt.
- Smöra och ströbröa en brödform (1,5l) ( vi använde en sillicon form, då behövs detta ej).
- Rör ihop matfett med socker i en bunke.
- Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
- Rör ner gräddfil och lingonsylt.
- Blanda mjöl, kryddor och bikarbonat i en bunke.
- Tillsätt mjölblandningen i den andra bunken och rör ut till jämn smet.
- Häll smeten i kakformen.
- Sätt in nertill i ugnen i 50-60 minuter.
- Om kakan blir för mörk, täck med folie.
- Stick ner en trästicka i smeten, dra ut och känn efter att stickan är torr då är den klar.
- Låt vila o svalna
Topping:
- Häll upp lite florsocker och kanel och tillsätt några droppar vatten till en trögflytande vätska.
- Häll detta i en spritspåse o spritsa ett trevligt mönster.
Lämna ett svar