Ingredienser:
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 25 g rumsvarmt smör
- 2 tsk salt
- 2 msk honung eller sirap
- 3 dl finrivna morötter
- 13-14 dl lantvetemjöl eller rågsikt
- 1 ägg
- 1/2 dl solroskärnor
- 1/2 msk örtsalt
Gör så här:
- Värm mjölken till fingervärme, 37 grader.
- Smula jästen i en bunke och häll över mjölken.
- Rör om tills jästen löst sig.
- Tillsätt smör, salt, honung, morötter och det mesta av mjölet.
- Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
- Jäs under bakduk ca 30 min.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och dela i tre delar.
- Forma dem till runda bröd.
- Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt jäsa ca 20 min.
- Pensla med uppvispat ägg och strö över solroskärnor och örtsalt.
- Grädda i mitten av ugnen 15-20 min.
- Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Lämna ett svar