- 3 st (ca 250 g) morötter
- 0,75 dl sötmandel
- 50 g mörk choklad 90%
- 2 st ägg
- 2 dl råsocker
- 1 tsk kanel
- 0,5 tsk muskot
- ½ tsk vaniljpulver
- 0,5 tsk bikarbonat
- 1 tsk bakpulver
- 2 dl siktat dinkelmjöl
- 1 dl rapsolja, kallpressad
Glasyr:
- 100 g philadelphiaost naturell
- 0.5 dl florsocker
- 1/2 pressad citron
- 50 g mörk choklad 90%
Gör så här:
- Skala morötterna, skär morötterna i mindre bitar och lägg dem i din matberedare med kniven monterad.
- Häll i mandeln.
- Kör så att det blir finhackat.
- Tillsätt chokladen och kör en liten stund till.
- Tillsätt ägg och socker.
- Kör ca 1/2 – 1 minut med matberedaren.
- Häll ner oljan i smeten.
- Blanda kanel, muskot, vaniljpulver, bikarbonat, bakpulver och vetemjöl i en skål.
- Häll ner i matberedaren.
- Använd matberedarens impulsknapp för att blanda försiktigt.
- Häll smeten i smord och bröad rund form, ca 1 ½ liter.
- Använder du en silikonform så behöver du inte smöra och bröa formen.
- Grädda morotskakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 min.
- Låt vila i formen 5-10 minuter.
- Stjälp sedan upp morotskakan på ett serveringsfat.
- Lägg formen över och låt morotskakan bli kall.
- Gör glasyren.
- Smält chokladen.
- Blanda philadelphiaost, florsocker, citronsaften och rör i den smälta chokladen
- Bred glasyren över morotskakan med en slickepott eller smörkniv.
Serveringstips:
Bevara lämpligen morotskakan i kylskåpet.
Lämna ett svar