Nyttiga saftiga kanelbullar

Nyttiga saftiga kanelbullar
Ingredienser:

  • 50 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 100 g kesella gourmet, 10%
  • 0,5 dl flytande honung
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk kardemumma*
  • 1 tsk salt
  • 1 msk psylliumfrö
  • 7-10 dl dinkelmjöl

Fyllning:

  • 150 g kesella gourmet, 10%
  • 3 msk malen kanel*
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 uppvispat ägg
  • 0,5 dl hackad mandel

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Värm mjölken i en kastrull på låg värme till cirka 37 grader, fingervarmt.
  3. Blanda den ljumma mjölken med kesella.
  4. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig.
  5. Tillsätt honung, sirap, kardemumma och salt och rör om.
  6. Häll i psylliumfrön och mjölet, lite i taget.
  7. Arbeta degen tills den känns smidig och släpper kanterna.
  8. Jäs degen under bakduk cirka 30 minuter.
  9. Ta upp degen och knåda den smidig innan du kavlar ut den på mjölat bakbord.
  10. Bred på kesella och pudra över med kanel och vaniljsocker.
  11. Rulla ihop till en rulle och skiva 2 cm tjocka skivor med vass kniv.
  12. Lägg bullarna i bakformar och låt jäsa under bakduk ytterliggare 30 minuter.
  13. Sätt ugnen på 250 grader.
  14. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över hackad sötmandel.
  15. Grädda i mitten av ugnen i 6-7 minuter.
  16. Låt svalna på galler.

Receptbidrag:
GI för hela familjen, Ulrika Davidsson, ICA Bokförlag

* Kryddan finns hos Aromia.se
Nyttiga saftiga kanelbullar

Etiketter: , ,


Pusha Facebook Skriv ut Skriv ut Tipsa en vän Tipsa en vän