Ingredienser:
- 50 g jäst
- 2,5 dl mjölk
- 100 g kesella gourmet, 10%
- 0,5 dl flytande honung
- 1 dl ljus sirap
- 1 tsk kardemumma*
- 1 tsk salt
- 1 msk psylliumfrö
- 7-10 dl dinkelmjöl
Fyllning:
- 150 g kesella gourmet, 10%
- 3 msk malen kanel*
- 2 msk vaniljsocker
- 1 uppvispat ägg
- 0,5 dl hackad mandel
Gör så här:
- Smula ner jästen i en bunke.
- Värm mjölken i en kastrull på låg värme till cirka 37 grader, fingervarmt.
- Blanda den ljumma mjölken med kesella.
- Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig.
- Tillsätt honung, sirap, kardemumma och salt och rör om.
- Häll i psylliumfrön och mjölet, lite i taget.
- Arbeta degen tills den känns smidig och släpper kanterna.
- Jäs degen under bakduk cirka 30 minuter.
- Ta upp degen och knåda den smidig innan du kavlar ut den på mjölat bakbord.
- Bred på kesella och pudra över med kanel och vaniljsocker.
- Rulla ihop till en rulle och skiva 2 cm tjocka skivor med vass kniv.
- Lägg bullarna i bakformar och låt jäsa under bakduk ytterliggare 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över hackad sötmandel.
- Grädda i mitten av ugnen i 6-7 minuter.
- Låt svalna på galler.
Receptbidrag:
GI för hela familjen, Ulrika Davidsson, ICA Bokförlag
* Kryddan finns hos Aromia.se
Lämna ett svar