Mycket goda och nyttigare Saffransbullar, lussebullar eller lussekatter finns många n
amn.
Innehåller dinkelmjöl, psylliumfrö och kesella som gör dom fylliga och nyttigare
Ingredienser:
- 50 g jäst
- 2,5 dl mjölk
- 100 g kesella gourmet, 10%
- 0,5 dl flytande honung
- 1 dl ljus sirap
- 1 g saffran
- 1 tsk salt
- 1 msk psylliumfrö
- 10-12 dl dinkelmjöl
- russin
- Ägg till pensling
Gör så här:
- Smula ner jästen i en bunke.
- Värm mjölken i en kastrull på låg värme till cirka 37 grader, fingervarmt.
- Blanda den ljumma mjölken med kesella.
- Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig.
- Tillsätt honung, sirap, saffran och salt och rör om.
- Häll i psylliumfrön och mjölet, lite i taget.
- Arbeta degen tills den känns smidig och släpper kanterna.
- Jäs degen under bakduk cirka 30 minuter.
- Dela degen i 20 bitar som du rullar och formar till lussekatter.
- Låt jäsa under bakduk ytterliggare 30 minuter.
- Värm ugnen till 225-250 grader.
- Tryck därefter ned russinen och pensla med väl uppvispat ägg.
- Grädda dem mitt i ugnen tills de har fått fin färg, ca 5-10 minuter.
- Låt lussekatterna svalna på galler under bakduk.