Penne Rigate Affumicate

En pastarätt från norra Italien, från staden Bolzano på gränsen till Österrike.

Penne Rigate Affumicate

I de norra delarna av Italien använder man mycket späck och fläsk, i recept används varmrökt sidfläsk i såsen, vilket även är en del av namnet som betyder rökt pasta.

Ingredienser:

  • 400 g Barilla Penne Rigate
  • 500 g rökt sidfläsk
  • 75 g gul lök, hackad
  • 75 g parmesan, riven
  • 1,5 dl grädde
  • 2 msk tomatpuré
  • 200 g körsbärstomater, halverade
  • 2 msk olivolja
  • 400 g Barilla tomatsås all’Arrabbiata
  • 0,5 dl vatten (eventuellt)

Gör så här:

  1. Koka pastan enligt anvisningar på paketet.
  2. Värm en stekpanna till medeltemperatur.
  3. Tillsätt eventuellt en msk olivolja (kan uteslutas om man använder teflonpanna).
  4. Tärna det rökta fläsket i 1×3 cm stora bitar.
  5. Bryn i medelvarm panna tills fettet blivit genomskinligt och fått stekyta, cirka 3-4 minuter.
  6. Ta åt sidan en fjärdedel av det brynta sidfläsket till garnityr innan du fortsätter med såsen.
  7. Tillsätt den hackade löken och de halverade körsbärstomaterna, samt tomatpuré.
  8. Tillsätt Arrabbiatasåsen, samt eventuellt lite vatten för att späda såsen.
  9. Låt koka 3 minuter. Häll på grädden, vänd ner pastan, riv över parmesan.
  10. Lägg upp på tallrik och garnera med extra parmesan och brynta sidfläsktärningar.
  11. Servera!

Receptbidrag:
Barilla, som sänds i TV4´s förkväll tisdag 8/12



Pusha Facebook Skriv ut Skriv ut Tipsa en vän Tipsa en vän