Smakrik och saftig pirog med kalkon i botten en fetaoströra som är smakrik.
Bra rätt att förbereda innan om man väntar många gäster runt bordet.
Även enkla att ta med på utflykt.
Ingredienser:
- Cirka 500 g kalkonbröstfile
- 1 krm svartpeppar
- ½ tsk salt
Fetaoströran:
- 1 msk olivolja, Fontana
- 1 gul lök
- ½ solovitlök
- ½ röd chili
- 300 g spenat, tinad
- 2 dl grekisk yoghurt, Fontana
- 225 g fetaost, ekfatslagrad
- 50 g soltorkade tomater med smak av basilika och oregano Fontana
- 15 st Kalamataoliver
- ½ tsk havssalt
- ½ tsk chiliflakes
- ½ tsk citronsaft
Piroger:
- 50 g jäst
- 5 dl ljummet vatten
- 4 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 12-14 dl dinkelmjöl siktat
Pensling
- 1 ägg
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Salta och peppra kalkonen.
- Stek kalkonen i olivolja, tills kalkonen får fin färg runtom.
- För över filéerna på en liten ugnsplåt, sätt i en ugnstermometer i mitten av filén.
- När inne temperaturen har kommit upp till 74 grader, ta ut plåten och låt kalkonen vila.
- Köttet ska kallna, är lättare att skära i tunna skivor.
Degen:
- Smula ner jästen i en degbunke, tillsätt ljummet vatten (37 grader)
- Blanda i olivolja, salt och större delen av mjölet.
- Knåda samman ingredienserna, tillsätt mer mjöl (men spara lite till utbakningen)
- Knåda till en jämn deg.
- Låt jäsa 40-60 minuter under bakhandduk.
Fyllningen:
- Fräs finhackad lök, pressad vitlök i olivolja, pressa ut så mycket vatten du kan ur spenaten och tillsätt den i stekpannan.
- Låt svalna.
- Blanda grekisk yoghurt, mosad fetaost i en skål.
- Grovhacka de soltorkade tomaterna och oliverna och blanda det i skålen.
- Rör ner spenat och lök blandningen i yoghurtröran
- Krydda med havssalt, chiliflakes, citronsaft.
- Skiva upp kalkonen i tunna skivor och lägg upp skivorna på en tallrik.
- Ta upp degen på bakbord och knåda den några minuter, använd resten av mjölet.
- Dela i 12 delar och kavla ut till runda plattor.
- Lägg på fyllning (3 skivor kalkon och ca 2 msk fyllning) på ena halvan av den runda plattan och lämna även ett par centimeter i kanten.
- Vik ihop och tryck ihop i kanten med en gaffel.
- Lägg upp pirogerna på bakplåtsklädda plåtar.
- Pensla med uppvispat ägg.
- In i ugnen i ca 15-20 minuter, tills pirogerna fått en härlig gyllenbrun färg.
Serveringstips:
- Servera med en klick fetaostkräm och en grönsallad.
Tillbehör
Ninasmat´s receptbidrag till fetaostensdag 15 oktober
Bild Fontana Food
Lämna ett svar