Piroger med kalkon och fetaoströra

Piroger med kalkon och fetaoströra

Smakrik och saftig pirog  med kalkon i botten en fetaoströra som är smakrik.
Bra rätt att förbereda innan om man väntar många gäster runt  bordet.
Även enkla att ta med på utflykt.

Ingredienser:

  • Cirka 500 g kalkonbröstfile
  • 1 krm svartpeppar
  • ½ tsk salt

Fetaoströran:

  • 1 msk olivolja, Fontana
  • 1 gul lök
  • ½ solovitlök
  • ½ röd chili
  • 300 g spenat, tinad
  • 2 dl grekisk yoghurt, Fontana
  • 225 g fetaost, ekfatslagrad
  • 50 g soltorkade tomater med smak av basilika och oregano Fontana
  • 15 st Kalamataoliver
  • ½ tsk havssalt
  • ½ tsk chiliflakes
  • ½ tsk citronsaft

Piroger:

  • 50 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 4 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 12-14 dl dinkelmjöl siktat

Pensling

  • 1 ägg

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Salta och peppra kalkonen.
  3. Stek kalkonen i olivolja, tills kalkonen får fin färg runtom.
  4. För över filéerna på en liten ugnsplåt, sätt i en ugnstermometer i mitten av filén.
  5. När inne temperaturen har kommit upp till 74 grader, ta ut plåten och låt kalkonen vila.
  6. Köttet ska kallna, är lättare att skära i tunna skivor.

Degen:

  1. Smula ner jästen i en degbunke, tillsätt ljummet vatten (37 grader)
  2. Blanda i olivolja, salt och större delen av mjölet.
  3. Knåda samman ingredienserna, tillsätt mer mjöl (men spara lite till utbakningen)
  4. Knåda till en jämn deg.
  5. Låt jäsa 40-60 minuter under bakhandduk.

Fyllningen:

  1. Fräs finhackad lök, pressad vitlök i olivolja, pressa ut så mycket vatten du kan ur spenaten och tillsätt den i stekpannan.
  2. Låt svalna.
  3. Blanda grekisk yoghurt, mosad fetaost i en skål.
  4. Grovhacka de soltorkade tomaterna och oliverna och blanda det i skålen.
  5. Rör ner spenat och lök blandningen i yoghurtröran
  6. Krydda med havssalt, chiliflakes, citronsaft.
  7. Skiva upp kalkonen i tunna skivor och lägg upp skivorna på en tallrik.
  8. Ta upp degen på bakbord och knåda den några minuter, använd resten av mjölet.
  9. Dela i 12 delar och kavla ut till runda plattor.
  10. Lägg på fyllning (3 skivor kalkon och ca 2 msk fyllning) på ena halvan av den runda plattan och lämna även ett par centimeter i kanten.
  11. Vik ihop och tryck ihop i kanten med en gaffel.
  12. Lägg upp pirogerna på bakplåtsklädda plåtar.
  13. Pensla med uppvispat ägg.
  14. In i ugnen i ca 15-20 minuter, tills pirogerna fått en härlig gyllenbrun färg.

Serveringstips:

Tillbehör

Ninasmat´s receptbidrag till fetaostensdag 15 oktober
Bild Fontana Food



Pusha Facebook Skriv ut Skriv ut Tipsa en vän Tipsa en vän