Längderna:
- 1 st ägg
- 50 g jäst, för söta degar
- 100 g smör
- 2 ½ dl mjölk
- 1 dl lätt kesella
- 1 msk psylliumfrön
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk kardemumma
- ¾ rårörsocker
- ½ tsk hjorthornssalt
- 9-10 dl dinkelmjöl
- 1 ägg till pensling.
Fyllning:
- 200 g sötmandel
- 1 ½ dl mjölk
- 1 dl rårörsocker
- Inkråmet från längderna
Garnering:
- 7- 9 dl vispgrädde
- 3 tsk florsocker
Gör så här:
Längderna:
- Lägg fram ägget så att det är kylskåpskallt.
- Smula ner jästen i en degbunke.
- Smält smöret, häll i mjölken och kessellan, rör om och låt bli fingervarmt (37 grader).
- Häll först lite över jästen och rör tills den lösts upp. Häll på resten och rör om.
- Tillsätt kardemumma, salt, psylliumfröna, socker och ägg.
- Blanda ut hjorthornssaltet med lite av mjölet och tillsätt i degen.
- Tillsätt mjöl efter hand och arbeta degen smidig och blank.
- Ställ bunken på en dragfri plats med rumstemperatur, lägg över en bakduk och låt jäsa 30-40 minuter.
- Ta upp degen på bakbordet och bearbeta ut alla luftbubblor.
- Dela degen i 3 delar och baka ut till avlånga släta bullar, ca 25 cm långa.
- Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och jäs ca 30 minuter.
- Pensla försiktigt med uppvispat ägg.
- Grädda plåten i nedre delen av ugnen i 200°C i ca18- 20 minuter.
- Låt dem kallna under bakduk på galler.
Fyllningen:
- Värm mjölken. Skär av locken och gröp ur inkråmet med en sked.
- Häll socker, mandel, inkråm och varm mjölk i en mixer.
- Kör till en slät massa.
- Vill du ha den lösare, tillsätt lite mer mjölk.
- Lägg fyllningen i hålen på bullarna.
Garnering:
- Vispa grädden.
- Lägg på grädden på bullarna och lägg på locken.
- Sikta över florsocker.
Lämna ett svar