En somrig sockerkaka med syrlighet av rabarber och smak av kardemumma.
Tid: marinera rabarber ca 2-3 timmar innan+ 15 minuter arbete+ 40 minuter i ugnen
Svårighetsgrad: enkel
Antal portioner: ca 8
Laktosfri: nej
Ingredienser:
Rabarber
- 3-5 stjälkar rabarber (ska bli 6 dl)
- 1 ½ tsk kardemumma
- 3 tsk strösocker
Sockerkakssmet:
- 100 gram rumsvarmt smör
- 2 dl strösocker
- 1 ägg
- 2 tsk bakpulver
- ½ tsk vaniljpulver
- 4 dl dinkelmjöl, siktat
- 1,5 dl mjölk
Gör så här:
- Skölj, skala och skär rabarbern i 1 cm breda bitar, lägg rabarbern i en skål.
- Blanda i socker och kardemumma rör om.
- Låt vila i 2-3 timmar.
Sockerkakssmet:
- Starta ugnen på 175°C
- Rör ihop smör och socker med en elvisp .
- Tillsätt ägget, bakpulver och vaniljen, vispa till en jämn smet.
- Blanda i dinkelmjöl och mjölk och rör till en jämn smet.
- Häll i rabarberbitarna+ vätskan och rör om med en slev.
- Bred ut smeten i en form, jag använde *silikon hjärtformen.
- Baka i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter tills kakan fått fin färg och man ser att den släpper kanten.
- Låt svalna.
Servering:
- Servera med tex vaniljglass eller vispad grädde.
*Köp i vår butik på Ninasmat.se