Att göra en söt ostpaj till dessert är ett kul sätt att hitta nya användningsområden för hårdost.
Det finns ju cheesecake, men lagrad hårdost ger mer smak och annan karaktär än att bara
röra ner färskost
Ingredienser:
- 1 sats pajdeg, eller 1 förpackning färdigköpt pajdeg
Fyllningen:
- 3 dl crème fraiche
- 300 g riven Kvibille Svecia
- 2 dl strösocker
- 2 ägg
- 3 äggulor
- 1 msk vaniljsocker
- 1 dl vispgrädde
Till servering:
- florsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader. Tryck ut degen i en pajform, cirka 24 centimeter i diameter.
- Nagga med en gaffel och ställ i kyl cirka 30 minuter.
- Kör crème fraiche i en matberedare i 10 sekunder.
- Tillsätt ost och socker och kör ytterligare 45 sekunder.
- Vispa ihop ägg, äggulor, vaniljsocker och grädde i en bunke.
- Rör ner ost blandningen i äggsmeten.
- Häll smeten i pajformen.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme.
- Täck över kakan de sista 15 minuterna.
- Pajen ska vara lite gungig när du tar ut den.
- Låt pajen svalna.
- Ställ den sedan i kyl 4–6 timmar för att kallna ordentligt.
- Ta pajen ur formen och pudra över florsocker.
Receptbidrag:
Arla, kokboken Ost & vin
Serveringstips:
Är gott till färska bär eller inlagda fikon
Vintips:
Biecher Riesling, nummer 219, 79 kronor.
Läckert vitt från Alsace som hittar rätt till den söta ostpajen.
Puycheric Syrah, nummer 2209, 59 kronor.
Rosévin är ett otroligt prisvärt och välsmakande vin.
Det här kommer från södra Frankrike.
Dry Sack, nummer 8209, 89 kronor.
Prova gärna en försiktigt sötad sherry från Spanien.
Mycket goda smakkombinationer.
Lämna ett svar