Det här blir så gott, ni vet när köttet lossnar från benen bara man biter lätt i det.
Ingredienser:
- 1 1/2 kg spareribs (tunna revbenspjäll)
- 2 gula lökar
- ½ selleri
- 3 morötter
- 5 stjärnanis
- färsk rosmarin
- salt och peppar
- vatten
Glaze:
- 2 dl öl, vi använde mythos
- 3 msk saltlakrits sirap – finns hos oss ninasmat.se
- 1 liten solovitlök, pressad
- En liten bit ingefära, fin riven
- ½ chilli, hackad
- 2 msk balsamvinäger
- Citronskal från ½ citron
- Hackad rosmarin
Gör så här:
- Skala och hacka lök, selleri och morötter grovt.
- Ta fram en stor kastrull.
- Häll i lite olja och ha i rosmarin, stjärnanis, dom grovt hackade grönsakerna.
- Salta o peppra.
- Dela spjället så att det går ner i en stor kastrull.
- Häll på vatten så det täcker
- Koka spjället i ca 1 timme.
- Ta upp det, låt rinna av och svalna.
- Gör i ordningen en glaze med öl, saltlakrits sirap, vitlök, ingefära, chili, balsamvinäger, citronskal och rosmarin.
- Pensla köttet med glazen.
- Grilla spjällen runt om över glöd, eller på en plåt med bakplåtspapper i övre delen av ugnen ca 275 grader ca 16 min.
- Vi gjorde spjällen på bakplåtspapper i ugnen och vände dom var 4:de minut och penslade på mer glaze.
Tips & trix:
Andra gången vi gjorde denna rätt, så gjorde vi en enkel glaze, blandade 1 del lakritssirap och 2 delar olja och penslade på.
Då smakade det verkligen lakrits.