- Cirka 10 st jordgubbar / per person (beroende på storlek)
- 1 kg rabarberpuré
- 80 gram sockerlag
- 1 citron
- gelantinblad
- 1 vaniljstång (Tahiti om det finns tillgängligt)
- mousserande alt. champagne
- chokladgarnityr
Gör så här:
- Börja med sorben.
- Sjud samman sockerlag med rabarberpurén, låt svalna något och tillsätt de blötlagda gelantinbladen, smaksätt med citronsaft efter smak, mixa och kyl.
- Kör i glassmaskin till önskvärd konsistens uppnås, frys.
- Skölj gubbarna och placera på tallrik, toppa med sorbeten, dekorera med chokladgarnityr.
- Häll över någon matsked av champagnen vid bordet.
- Naturligtvis kan man köpa en god rabarbersorbet om man har ont om tid eller saknar en glassmaskin hemma.
Receptbidrag: Quorn
Serveringstips:
Dryck:
Asti Martini (Martini Rossi), Piemonte / Italien (Nr 7706 / 69 kr)
Somrigare än så här blir det inte – färska jordgubbar och champagne, i den här tappningen som allrabäst.
Men att dricka champagne till blir sällan lika bra, eftersom dessertens sötma lätt gör vinet man dricker därtill alldeles för torrt och stramt (särskilt om det är en champagne).
Istället väljer vi ett sött men fortfarande bubblande alternativ, ett lätt mousserande, förföriskt och publikt fruktigt vin av druvsorten Moscato från Piemonte i norra Italien.
Det blir en ljuvlig avslutning på vilken lunch ellermiddag som helst.
Bon Apetit!
Lämna ett svar