Träning kroppen är gjord för rörelse

Andelen överviktiga svenskar ökar – samtidigt som de överviktiga blir fetare och fetare.

Är man överviktig/kraftigt överviktig bör man ta det lugnt om man börjar träna. Raska promenader, stavgång, simning och cykel/spinning är mest skonsamt.

I takt med att vikten http://www.ninasmat.se/recept/wp-admin/post.php?action=edit&post=2482&message=6minskar och man bygger upp leder och senor i t.ex. knän, kan man börja med ”tyngre” typ av konditionsträning som jogging eller längdskidåkning.

Oavsett vilken typ av aktivitet man väljer bör man starta lätt. Ska du ge dig ut i löparspåret, var noga med att ta det extra lugnt. Det är också viktigt att ha bra skor om man tänkt ägna sig åt jogging/löpning.

I början kan det räcka med att försöka hitta tid – och framför allt lust – till två tillfällen/vecka då man kommer ut på en konditionshöjande aktivitet och ett tillfälle/vecka då man styrketränar. Varje vecka har 168 timmar. Börja med att se på hur du använder dem! Skriv upp vad du gör dag för dag, timme för timme. Ser du något mönster? Ser du var det finns utrymme för träning?

Det går bra att kombinera konditions- och styrketräning vid samma träningstillfälle. Man kan exempelvis efter en rask promenad lyfta lite hantlar och göra crunches/situps. Helst bör man gå igenom alla de stora muskelgrupperna.

Det viktigaste är att hitta en motionsform som gör att man längtar till nästa träningstillfälle. Börja lugnt och försiktigt, att ta i allt vad du orkar för att gå ner i vikt eller för att få bra kondition får ofta konsekvensen att det är tråkigt och svårt att genomföra

Man ska känna att man vill träna igen – gärna snart!

Variation är viktigt för långsiktiga mål. Använd kanske stavar vid något tillfälle/vecka och låt en annan av promenaderna bli riktigt lång, men inte lika intensiv som t.ex. stavgångspromenaden. Tänk på vardagsmotionen, gå i trapporna istället för att ta hissen.

Varför motionera?

Om man vill gå ned i vikt är motion och rörelse det säkraste sättet. Genom att vara aktiv kan man förbränna mer energi än man får i sig genom maten, och därmed gå ned i vikt.

Vid konditionsträning/styrketräning händer följande:

Du mår psykiskt bättre, man känner sig lugnare. Man blir på bättre humör.

Ökar syreupptagningsförmågan (vilopulsen sjunker och därmed minskar belastningen på hjärtat) och blodcirkulationen och lymfsystemet sätter fart. Hjärtat blir starkare.

Får mer energi, bättre hållning och fastare kropp.

Förhindrar benskörhet och får bättre hållfasthet i senor, muskelfästen och leder.

Stärker muskulaturen i hela kroppen.

Svettas ut slaggämnen och gifter.

Får bättre fettförbränning.

Ämnesomsättningen ökar.

Välj en motionsform som passar dig, som du mår bra av.

Etiketter: , ,


Pusha Facebook Skriv ut Skriv ut Tipsa en vän Tipsa en vän