Vi byter ut gelén mot granatäpple och ger den klassiska viltsteken en modern touch.
Ingredienser:
- 1 kg stek av älg, rådjur, hjort eller nöt
- 1,5 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 1 msk Arla smör- & rapsolja
- 1 granatäpple
- 0,5 dl grovhackad gräslök
Sås:
- 2,5 dl Arla Köket ekologisk matlagningsgrädde
- 2 msk vetemjöl
- 2 msk konc vilt- och kantarellfond
- 1 tsk kinesisk soja
- 1 tsk timjan
- 2 dl sky
Gör så här:
- Sätt ugnen på 125 grader. Krydda köttet och bryn det i smör- & rapsolja i en stor stekpanna.
- Lägg köttet i en ugnssäker form.
- Stek i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 65–70 grader, cirka 2 timmar.
- Förbered såsen under tiden.
- Vispa ihop matlagningsgrädde, mjöl, fond, soja och timjan i en kastrull.
- Låt såsen koka 3–5 minuter.
- Dela granatäpplet och ta ur kärnorna.
- Låt köttet vila cirka 10 minuter.
- Vispa ur formen med vatten.
- Häll skyn i såsen och låt den koka upp.
- Skär köttet i skivor och lägg på ett fat.
- Häll över lite av såsen.
- Garnera med granatäpple och gräslök.
- Servera med resten av såsen, smörstekta grönsaker och potatis.
Receptbidrag:
Arla, kokboken Fira! midsommar, jul & påsk