Laktosfritt information


Laktosintolerans är inte samma sak som mjölkallergi.


Är man allergisk mot då är det proteinet man inte tål i mjölken.

En mjölkallergiker kan inte äta några mejeriprodukter alls.

Som laktosintolerant tål man inte stora mängder mjölksocker som finns i vanlig mjölk, däremot kan man tåla laktosreducerade produkter så kallade låg laktos produkter.
I tunntarmen framställs ett enzym som kallas laktas som bryter ned mjölksocker (laktos).

Brist på detta enzym orsakar laktosintolerans.

Ca 3-5% av den vuxna svenska befolkningen är laktosintoleranta.
Vanligen klarar den laktosintolerante upp till 5g laktos per dag.
Toleransgränsen får prövas individuellt, en del tål ingen laktos alls.

Man måste prova sig fram.
Det säkraste och bästa sättet är att starta med helt laktosfri kost för att sedan öka laktosinnehållet gradvis tills man hittar sin egen nivå.
Det gäller att läsa ingrediensförteckningarna Valio ett bra sortiment av helt laktosfria produkter och Arla kommer en aning haltandes efter.

Laktos finns framför allt i mjölk, messmör, glass, choklad, yoghurt, filmjölk, grädde, keso och smör.
Ost, ju mer lagrad desto bättre.
Ju mjukare en ost är desto mer laktos innehåller den.
Mjölkchoklad och nougat innehåller i stora mängder laktos, mörk choklad i stort sett ingenting.
Ju fetare mejeriprodukt desto mindre laktos.
Om man späder ut grädde tills den har samma fetthalt som standardmjölk så innehåller det mindre laktos än vanlig mjölk.
Det finns havreglass, mjölk av havre, ris och soja och en hel del gräddersättningsprodukter.

Symtom:

Det är vanligt att man får

  • gaser i magen
  • diarré
  • magknip
  • uppsvälld mage
Etiketter: ,


Pusha Facebook Skriv ut Skriv ut Tipsa en vän Tipsa en vän