Laktosintolerans är inte samma sak som mjölkallergi.
Är man allergisk mot då är det proteinet man inte tål i mjölken.
En mjölkallergiker kan inte äta några mejeriprodukter alls.
Som laktosintolerant tål man inte stora mängder mjölksocker som finns i vanlig mjölk, däremot kan man tåla laktosreducerade produkter så kallade låg laktos produkter.
I tunntarmen framställs ett enzym som kallas laktas som bryter ned mjölksocker (laktos).
Brist på detta enzym orsakar laktosintolerans.
Ca 3-5% av den vuxna svenska befolkningen är laktosintoleranta.
Vanligen klarar den laktosintolerante upp till 5g laktos per dag.
Toleransgränsen får prövas individuellt, en del tål ingen laktos alls.
Man måste prova sig fram.
Det säkraste och bästa sättet är att starta med helt laktosfri kost för att sedan öka laktosinnehållet gradvis tills man hittar sin egen nivå.
Det gäller att läsa ingrediensförteckningarna Valio ett bra sortiment av helt laktosfria produkter och Arla kommer en aning haltandes efter.
Laktos finns framför allt i mjölk, messmör, glass, choklad, yoghurt, filmjölk, grädde, keso och smör.
Ost, ju mer lagrad desto bättre.
Ju mjukare en ost är desto mer laktos innehåller den.
Mjölkchoklad och nougat innehåller i stora mängder laktos, mörk choklad i stort sett ingenting.
Ju fetare mejeriprodukt desto mindre laktos.
Om man späder ut grädde tills den har samma fetthalt som standardmjölk så innehåller det mindre laktos än vanlig mjölk.
Det finns havreglass, mjölk av havre, ris och soja och en hel del gräddersättningsprodukter.
Symtom:
Det är vanligt att man får
- gaser i magen
- diarré
- magknip
- uppsvälld mage
Hej, jag arbetar på Valio som produktchef för det laktosfria sortimentet. Det är jätteroligt att du valt att informera lite om laktosintolerans och skillnaderna mellan laktosintolerans och mjölkproteinallergi. Det är vanligt att många likställer laktosintolerans med att vara allergisk mot mjölk, och det är därför bra att denna information sprids. Jag ville bara förtydliga lite andra saker som du nämner i din text.
Att man är laktosintolerans beror på ett genetiskt arv där man saknar laktas i tunntarmen. Symptomen är indivudella och varierar väldigt mycket, även för samma person. Man vet däremot inte antalet laktosintoleranta i Sverige. Det finns inga studier gjorda på det. Det man vet utifrån närliggande studier som gjorts är att siffran på antalet människor som bär på genen kan vara så hög som uppemot 10 procent av den svenska befolkningen.
Att man vanligen klarar av fetare mejeriprodukter som laktosintolerant beror på att fetare produkter smälter långsammare i tarmen, och den lilla mängd laktas som man i vissa fall har kvar får längre tid på sig att spjälka laktosen.
Valio har forskat kring laktosintolerans ända sedan 60-talet och har tillverkat laktosfria produkter i mer än 30 år. Låt oss gärna veta om ni undrar mer om laktosfria produkter och laktosintolernas.
Ha det gott.
Hälsningar, Paulina Keresztesi på Valio
Hej, jag arbetar på Valio som produktchef för det laktosfria sortimentet. Det är jätteroligt att du valt att informera lite om laktosintolerans och skillnaderna mellan laktosintolerans och mjölkproteinallergi. Det är vanligt att många likställer laktosintolerans med att vara allergisk mot mjölk, och det är därför bra att denna information sprids. Jag ville bara förtydliga lite andra saker som du nämner i din text.
Att man är laktosintolerans beror på ett genetiskt arv där man saknar laktas i tunntarmen. Symptomen är indivudella och varierar väldigt mycket, även för samma person. Man vet däremot inte antalet laktosintoleranta i Sverige. Det finns inga studier gjorda på det. Det man vet utifrån närliggande studier som gjorts är att siffran på antalet människor som bär på genen kan vara så hög som uppemot 10 procent av den svenska befolkningen.
Att man vanligen klarar av fetare mejeriprodukter som laktosintolerant beror på att fetare produkter smälter långsammare i tarmen, och den lilla mängd laktas som man i vissa fall har kvar får längre tid på sig att spjälka laktosen.
Valio har forskat kring laktosintolerans ända sedan 60-talet och har tillverkat laktosfria produkter i mer än 30 år. Låt oss gärna veta om ni undrar mer om laktosfria produkter och laktosintolernas.
Ha det gott.
Hälsningar, Paulina Keresztesi på Valio