Grilloumi eller Halloumi

Vad är skillnaden på Grilloumi och Halloumi?

Vi har testat en av årets nyheter Grilloumi.

Många känner igen Halloumi båda två i från Fontana Food.

Men vad är skillnaden mellan Grilloumi och Halloumi?

Vi får väldigt många frågor om detta.

Därför vi tagit hjälpt av expertis.

Max på Fontana Food svarar på frågan.

Grilloumi original är den som är mest lik Halloumin till smak. Den har samma mjölksammansättning (90% komjölk). Ekologiska Grilloumin har 70 ko, 15 get och 15 får. Premium 50 get och 50 får.

Många undrar varför vi börjat sälja en grillost som är snarlik Halloumin. Svaret är enkelt: vi får inte utveckla halloumin som vi vill. Fontana introducerade Halloumi i Sverige 1984 och sedan dess har vi haft många idéer för hur vi velat vidareutveckla osten och anpassa den för svenskarna. Cypriotiska regler har satt käppar i hjulet.

Grilloumi är inte en sämre ost, vilket många verkar tro. Tvärtom. Vi har mer kontroll över ingredienserna och slipper stångas med cypriotiska stadgar som kräver minst 90% komjölk. Mjölken i Grilloumin kommer dessutom från djur som får ströva fritt i ett naturreservat i norra Grekland.

Halloumin är dock inte ursprungsskyddad än. Cyprioterna själva har inte kunnat enas om hur en halloumi ska produceras, vilket sinkat beslutet. Vissa tycker att en halloumi inte behöver mer än någon procent får- eller getmjölk. Andra föredrar halloumi med mindre andel komjölk. Eftersom man inte kan enas har heller inte EU haft möjlighet att ta ett beslut i frågan. Men det där ska tydligen vara ordnat nu, som jag förstår det, och man inväntar att EU ska ta upp frågan på nytt.

Tills dess är Halloumi är ett registrerat varumärke, och namnskyddat på det viset.

Vi hoppas mycket på vår Grilloumi. Det är en produkt vars unika förutsättningar har stora utvecklingsmöjligheter i framtiden.

Läs mer om Grilloumi och Halloumi på Fontans hemsida, stort tack till Max som förtydligat skillnaden.

Vilken är din favorit?Pusha Facebook Skriv ut Skriv ut Tipsa en vän Tipsa en vän