Ingredienser:
- 50 g jäst
- 5 dl ljummet vatten
- 2 msk olivolja
- 2 tsk salt
- 1 msk oregano
- 1½ dl hackade marinerade soltorkade tomater
- 4 dl rågsikt
- cirka 8 dl vetemjöl (öka eller minska beroende på hur klibbig degen blir – den ska vara smidig och lossna från bunken utan att kladda)
- Grovt salt
Gör så här:
- Smula ner jästen och rör ut den med vattnet.
- Tillsätt ingredienserna efter hand och arbeta in mjölet.
- Jäs degen 30-45 minuter övertäckt med handduk.
- Knåda degen igen och forma ett eller två bröd.
- Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och strö lite mjöl över dem.
- Skär några skåror diagonalt på ovansidan och strö lite grovt salt i skårorna.
- Sätt ugnen på 225° och låt bröden jäsa i 20-30 minuter täckta med handduk.
- Grädda bröden i nedre halvan av ugnen i cirka 30 minuter.
- Låt dem svalna på galler.
Tips:
Variations förslag.
Byt ut tomaterna mot samma mängd hackade svarta oliver.
Öka då mängden olivolja till 3 msk och ta bort saltet.
Är det örtmarinerade tomater så uteslut oreganon.
Lämna ett svar