Messmörstårta

Messmörstårta
Ingredienser:

Chokladbotten

  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 75 g smör
  • 1,5 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 0,75 dl kakaopulver

Messmör med vit choklad:

  • 4 dl grädde
  • 250 g vit choklad
  • 6 msk messmör

Hjortronmousse:

  • 4 dl grädde
  • 4 dl hjortronsylt
  • 6 gelatinblad

Garnering:

  • 4 dl grädde
  • 500 g marsipan
  • Färska blommor
  • Sidenband

Gör så här:

Chokladbotten:

  1. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt i en bunke.
  2. Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner mjölken och värm dessa tillsammans.
  3. Rör ner i äggblandningen.
  4. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ner till en slät smet.
  5. Smöra springformen (en rund form med platt botten och avtagbar kant) och strö över mjöl så att hela formen blir täckt.
  6. Slå bort det överflödiga.
  7. Häll ner smeten och sätt formen mitt i ugnen på 175 grader i cirka 45-50 min.
  8. Kortare tid med varmluftsugn.
  9. När tårtbottnen börjar få en fin färg, lägg folie ovanpå för att skydda botten från att bli för mörk.
  10. När botten har svalnat och är ur tagen ur springformen delas den i tre lager.

Messmör med vit choklad:

  1. Smält den vita chokladen tillsammans med grädde på låg värme.
  2. Häll upp i en bunke och ställ i kylskåpet till dess den blir riktigt kallt.
  3. När blandningen har kallnat, vispa med elvisp till en tjock och fluffig fyllning.
  4. Tillsätt Messmöret och rör tills det är jämnt.

Hjortronmousse:

  1. Vispa grädden till riktigt tjock konsistens.
  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten och låt dem ligga i cirka 3 minuter eller tills gelatinbladen har blivit mjuka.
  3. Krama ur vattnet och smält sedan gelatinet i mikrovågsugn eller kastrull tills konsistensen är rinnande.
  4. Värm hjortronsylten till cirka 40 grader.
  5. Rör ner gelatinet i hjortronsylten och häll därefter ner blandningen i den vispade grädden.
  6. Rör om tills allt är väl blandat och sätt in i kylskåp för att kylas ner och få en tjock och fin konsistens (kan med fördel stå ett par timmar).

Uppläggning:

  1. För att botten ska bli extra saftig kan man med fördel pensla på vatten eller sockerlag (koka samman 1 del vatten och 2 delar socker) ovan på de tre lagren.
  2. Bred ut hjortronmossen på det undre lagret och messmörsfyllning på det mellersta och översta.
  3. Kavla ut marsipan för att täcka tårtan.
  4. Dekorera med färska blommor och ett vackert sidenband för en riktig kalaskänsla!

Receptbidrag: Fjällbrynt Messmör



Pusha Facebook Skriv ut Skriv ut Tipsa en vän Tipsa en vän