- 3 ägg
- 3 dl socker
- 75 g smör
- 1,5 dl mjölk
- 4 dl vetemjöl
- 3 tsk bakpulver
- 0,75 dl kakaopulver
Messmör med vit choklad:
- 4 dl grädde
- 250 g vit choklad
- 6 msk messmör
Hjortronmousse:
- 4 dl grädde
- 4 dl hjortronsylt
- 6 gelatinblad
Garnering:
- 4 dl grädde
- 500 g marsipan
- Färska blommor
- Sidenband
Gör så här:
Chokladbotten:
- Vispa ägg och socker vitt och fluffigt i en bunke.
- Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner mjölken och värm dessa tillsammans.
- Rör ner i äggblandningen.
- Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ner till en slät smet.
- Smöra springformen (en rund form med platt botten och avtagbar kant) och strö över mjöl så att hela formen blir täckt.
- Slå bort det överflödiga.
- Häll ner smeten och sätt formen mitt i ugnen på 175 grader i cirka 45-50 min.
- Kortare tid med varmluftsugn.
- När tårtbottnen börjar få en fin färg, lägg folie ovanpå för att skydda botten från att bli för mörk.
- När botten har svalnat och är ur tagen ur springformen delas den i tre lager.
Messmör med vit choklad:
- Smält den vita chokladen tillsammans med grädde på låg värme.
- Häll upp i en bunke och ställ i kylskåpet till dess den blir riktigt kallt.
- När blandningen har kallnat, vispa med elvisp till en tjock och fluffig fyllning.
- Tillsätt Messmöret och rör tills det är jämnt.
Hjortronmousse:
- Vispa grädden till riktigt tjock konsistens.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten och låt dem ligga i cirka 3 minuter eller tills gelatinbladen har blivit mjuka.
- Krama ur vattnet och smält sedan gelatinet i mikrovågsugn eller kastrull tills konsistensen är rinnande.
- Värm hjortronsylten till cirka 40 grader.
- Rör ner gelatinet i hjortronsylten och häll därefter ner blandningen i den vispade grädden.
- Rör om tills allt är väl blandat och sätt in i kylskåp för att kylas ner och få en tjock och fin konsistens (kan med fördel stå ett par timmar).
Uppläggning:
- För att botten ska bli extra saftig kan man med fördel pensla på vatten eller sockerlag (koka samman 1 del vatten och 2 delar socker) ovan på de tre lagren.
- Bred ut hjortronmossen på det undre lagret och messmörsfyllning på det mellersta och översta.
- Kavla ut marsipan för att täcka tårtan.
- Dekorera med färska blommor och ett vackert sidenband för en riktig kalaskänsla!
Receptbidrag: Fjällbrynt Messmör