Smaksatt med prästost och persilja. Skummig silverlöks & mandelpotatis vichyssois serverad med en kryddig sallad på grillad Quornfilé, machésallad och shiitakesvamp
Ingredienser:
- 2 stora rödbetor
- 200 gram Quornfärs
- 2 dl riven lagrad prästost
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 knippe persilja
- 1 dl pankoströbröd
- 2 hela ägg
- 1 dl mjöl
- 800 gram mandelpotatis
- 3 silverlökar
- 1 vitlöksklyfta
- 0,5 liter grönsaksbuljong
- 0,3 liter vispgrädde
- 1 knippe timjan
- 1 ask machésallad
- 2 st schalottenlökar
- 6 st Quornfiléer
- 1 knippe valfria krispiga örter
- 2 dl vitt torrt vin
- 1 citronklyfta
- 1 bit kavring
- olivolja
- flingsalt
- peppar
Gör så här:
- Koka rödbetorna helt klara i väl saltat vatten, kyl, skivas tunt och stansas ut i cirklar, dessa penslas med lite olivolja och sedan flingsalt vid servering.
Croquetten:
- Stekt Quornfärsen med finhackad gul lök, pressad vitlök och örterna, smaka av med salt och peppar från kvarn, kyl och blanda med den lagrade prästosten och äggen.
- När denna blandning är helt kall så är det lätt att forma till bollar, dubbelpanera sedan i mjöl, ägg och pankoströbröd, dessa kan göras i förväg och frysas om så önskas, sedan friteras de klarai god olja.
Soppan:
- Skala lök och potatis. Börja med att fräsa potatis, lök och vitlök i smör (får ej ta färg) tillsätt örterna och fräs vidare, pudra över en matsked socker, fräs vidare.
- Tillsätt det vita vinet, låt reduceras ner, tillsätt grönsaksbuljongen, sjud i cirka 20 minuter, tillsätt och runda av med grädden.
- Sjud ytterligare i cirka 15 min, mixa med stavmixer, smaka av med salt och peppar.
- Skär ut en snygg bit av Quornfilén, grilla och/eller baka på 150 gradig ugn i några minuter tills den är klar.
- Droppa över lite olivolja, och pressa över lite citron.
- Skölj salladen och plocka den i små fina blad.
- Stek shiitakesvampen och skär schalottenlöken i små lökringar, dekorera med salladsörter.
- Stek en tunn skiva kavring och flingsalta, tills den är krispig.
- Dekorera den skummiga och varma soppan.
Receptbidrag: Quorn
Serveringstips:
Dryck:
Kommentar: Antingen serveras båda smårätterna till endera av vinerna (båda fungerar bra i detta hänseende), eller en av smårätterna till sitt respektive vin (för en mer ”perfekt” kombination).
2008 Gobelsburger Grüner Veltliner (Schloss Gobelsburg), Wachau / Österrike (Nr 2775 / 89 kr) Grüner Veltliner är Österrikes fina egna gröna druvsort, med sin friska syra och lätt blommiga citrusfrukt (bland annat grapefrukt) påminnande om Riesling, men med en delikat kryddighet i eftersmaken.
Soppan har en len konsistens som på ett utmärkt sätt matchas av vinets lite fetare fruktighet, och tack vare vinets friska syra och rättens finstämda syra från dressingen, uppnås en perfekt smakbalans.
Servera vinet lätt kylt, cirka 8?10 grader.2008 Estate Pinot Noir (Vina Errazuriz), Casablanca Valley / Chile (Nr 6294 / 89 kr) Pinot Noir ger alltid eleganta och mjuka röda viner med frisk syra och god rödfrukt, och det är precis vad som behövs för att matcha rödbetorna här.
Kroketten har en krämig konsistens som gör mötet med de flesta viner lättsamt.
Servera vinet lite svalare än vanlig rödvinstemperatur, 16?18 grader, då blir kombinationen än mer finstämd.
Lämna ett svar