Denna goda cheesecake med vit choklad och blåbär, serverades som efterrätt till vår nyårsmiddag.
Tid: ca 1-1 1/2 timme+ tid att kallna (gärna dagen innan)
Svårighetsgrad: medel
Antal portioner: 10-12
Laktosfri: nej
Ingredienser:
- 200 g digestivekex
- 75 g smör
- 100 gram vit choklad
- 400 gram philadephiaost, original ej light
- 250 gram kesella, 10%
- 0,75 dl strösocker
- 3 ägg
Topping:
- 4 dl crème fraiche, 34%
- 1 vaniljstång
- 1 ½ msk blåbärspulver
- 1 ask färska blåbär som dekoration
Gör så här:
Botten:
- Värm ugnen till 175°.
- Smält smöret
- Lägg digestivekexen i en matberedare och mixa sönder dessa, häll på smält smör.
- Häll dessa smulor i en botten i en springform med löstagbar kant, tryck ut o botten och jämna till.
- Grädda bottnen ca 10 min i mitten av ugnen.
- Låt vila en liten stund.
Cheesecakesmet:
- Sänk ugnsvärmen till 150°.
- Bryt sönder och smält den vita chokladen över vattenbad.
- Vispa samman philadelphiaost, socker och kesella.
- Rör ner den smälta chokladen och äggen.
- Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 35 minuter (tårtan ska inte få färg).
- Ta ut och låt den kallna.
Topping:
- Vispas creme fraiche med fröna från en vaniljstång och blåbärspulver med elvisp så att den blir fast.
- Bred på toppingen på den kalla tårtan.
- Dekorera med färska blåbär.
Lämna ett svar